Memperkasa Industri Tani Negara Sempena Sambutan HPPNK 2017

Baru-baru ini saya telah dimaklumkan, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA) bakal melangsungkan Sambutan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan (HPPNK) dari 28 September hingga 1 Oktober 2017. Tahun ini, bakal dimeriahkan dengan pelbagai pengisian bertemakan “Makanan Kita Masa Depan Kita” yang mensasarkan seramai setengah juta pengunjung.

Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan, HPPNK 2017,

Hari Peladang, Penternak Dan Nelayan Kebangsaan 2017


HPPNK 2017 memberi peluang menghargai dan memartabat wira-wira tani dalam usaha memastikan sumber makanan negara terus dipertingkat dan berkualiti. Melalui HPPNK, peladang penternak dan nelayan serta usahawan tani akan terus diberi penghargaan, sokongan dan galakan. Selain pertandingan dan pameran, satu anugerah khas juga akan disampaikan semasa Majlis Perasmian.

Menurut Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek, HPPNK 2017 buat pertama kali akan diadakan di Tapak MAEPS Serdang dengan kemudahan serta pengisian yang dapat menarik minat ramai menyertai bidang pertanian. Selaras hasrat Transformasi Nasional, HPPNK 2017 juga mensasarkan penglibatan belia dalam pertanian dapat terus dipertingkat menjelang 2050.

Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan, HPPNK 2017,
Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan, HPPNK 2017, MyFF 2017,

HPPNK Farm-to-Fork Malaysia Food Festival 2017


HPPNK 2017 juga turut memperkenalkan Malaysia Food Festival (MyFF), merupakan ekspo kepelbagaian hidangan produk makanan dari seluruh negara demi menghargai komuniti industri makanan Negara. Melalui MyFF 2017, pengunjung berpeluang menikmati pelbagai sajian (Farm-to-Fork) disamping memahami proses pengeluaran, penghasilan dan persembahan makanan di Malaysia.

Melalui kombinasi kepelbagaian pengisian HPPNK 2017 dan MyFF 2017 dijangka dapat menyediakan pelbagai ruang perniagaan, pelaburan, kerjasama dan platform ideal melancarkan produk dan perkhidmatan baru serta inovatif disamping membina perkongsian strategik demi meningkatkan lagi daya saing pasaran sektor tani negara.

Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan, HPPNK 2017, MyFF 2017,

Justeru, jangan lupa tarikh bermula 28 September hingga 1 Oktober nanti untuk sama-sama berkunjung memeriahkan HPPNK 2017 di MAEPS Serdang. Exhibitor, jualan dan rakan strategik yang ingin terlibat dalam HPPNK 2017 juga amat dialu-alukn.

Info lanjut dan terkini Sambutan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan (HPPNK) 2017 boleh dilayari di laman media soial di bawah;


6 comments:

 1. Golongan petani, penternk, nelayan besar peranannya dlm menghasilkan sumber makanan negara

  ReplyDelete
 2. Wahhhh.... kalau berkesempatan kene pegi ni.. Terbaikkk bro... Terima kasih atas info ni

  ReplyDelete
 3. Thanks info KK. Baru perasan festival ni :)

  ReplyDelete
 4. Masa kat kelantan dulu pernah g festival macam ni

  ReplyDelete
 5. sy cuma nk tau sapa tokoh HPPNK je hahaa

  ReplyDelete

Powered by Blogger.