Sukarelawan Bahasa Inggeris Wilson Global Initiative Kuala Lumpur

Wilson Global Initiative (WGI), sebuah badan NGO yang membantu masyarakat global dalam pembelajaran bahasa Inggeris akan melancarkan program ‘Read and Rice’ pada 4 Julai 2017 di Kuala Lumpur. Ia bakal diadakan di KL Krash Pad bertujuan memperkasa kemahiran berbahasa Inggeris secara percuma. Kini WGI sedang membuka peluang kepada sukarelawan untuk menjadi sebahagian tenaga pengajar bahasa Inggeris dengan korikulum WGI.

Wilson Global Initiative Kuala Lumpur, KL Krash Pad,
Sukarelawan Program WGI Kuala Lumpur

Wilson Global Initiative (WGI)


Bahasa Inggeris merupakan medium komunikasi penting dalam perhubungan global. Fakta penerbitan menyatakan, golongan penuntut universiti di Malaysia kini menunjukkan statistik penurunan kemahiran berbahasa Inggeris dalam penulisan dan pertuturan. Antara faktor disebabkan kekurangan tenaga pengajar pakar bahasa Inggeris setaraf peringkat antarabangsa.

Menyedari permasalahan komunikasi yang menular di peringkat global ini, Chance Wilson, penuntut high school dari Baton Rouge, Louisiana, Amerika Syarikat telah mengasaskan Wilson Global Initiative yang merupakan organisasi antarabangsa tidak berasaskan keuntungan, untuk membantu memperkasa kemahiran bahasa Inggeris seluruh dunia. Kini, WGI berada di 6 buah negara termasuk Malaysia, Singapura, Filipina dan Hong Kong.

Chance Wilson, WGI, Wilson Global Initiative,
Chance Wilson, Pengasas Wilson Global Initiative (WGI)

Memperkasa Bahasa Inggeris Bersama Wilson Global Initiative


Usaha berterusan Chance Wilson yang memulakan inisiatif ini pada usia muda turut melibatkan personaliti di setiap negara bagi memperkasa agenda WGI. Di Malaysia, WGI turut disokong personaliti korporat seperti Datuk Jake Abdullah (Astro Radio), Warren Tan (VLT Digital Agency), Dr Renard Siew (Sime Darby), Wendy Phan (Bell Ward) dan Kristian Lee (Naga DDB Tribal).

Program pertama Read and Rice akan berlangsung pada 4 Julai 2017, jam 4.00 petang di KL Krash Pad - 346, Jalan Tuanku Abdul Rahman, Chow Kit, 50100, Kuala Lumpur. Justeru, kepada yang berminat terlibat menimba pengalaman dan jaringan keusahawana sosial sebagai sukarelawan WGI, boleh hubungi Bell Ward di talian +603 7735 6200 atau email application@bell-ward.com.

2 comments:

  1. Bestnya, kalau tak kerja memang nak join ni.semoga objektif program ni tercapai

    ReplyDelete
  2. Sayang juga saya tak teror macam tuan.

    ReplyDelete

Powered by Blogger.