Graffiti Workshop Bersama Katun Dan Nippon Paint

Graffiti merupakan cabang seni yang semakin berkembang di Malaysia sejak beberapa tahun lalu. Kemunculan ramai peminat seni grafiti terutama dikalangan sosio-generasi kini dilihat sebagai satu perubahan yang ia semakin diterima sebagai elemen seni unik dan trendy era baharu.

Atas aspirasi melahirkan bakat-bakat positif dalam memartabatkan seni grafiti, Nippon Paint Malaysia Group sekali lagi mendekati ‘graffiti enthusiast’ dalam usaha menerapkan nilai pengetahuan dalam menghargai keseniannya melalui sesi workshop bersama Katun, artis graffiti terkenal tanah air.

Graffiti Workshop Katun, Nippon Paint, Seni Grafiti,

Seni Grafiti Bersama Katun Dan Nippon Paint


Saya pernah berkongsi artikel Aspirasi Seni Bersama Kenji Chai sebelum ini, dan kali ini artis grafiti Katun, turut mengadakan sesi workshop bersama 10 graffiti enthusiasts yang terpilih. Workshop diadakan sebagai ‘experimental platform’ buat bakat-bakat grafiti mempelajari pelbagai kaedah dalam menghasilkan seni grafiti yang terbaik.

Setiap peserta berpeluang memperolehi ‘personal coaching’ menghasilkan seni graffiti berimpak tinggi dan mempunyai keunikan mesej yang berkesan. Turut memperkenalkan barisan ‘spray paint’ PYLOX yang sememangnya diperakui antarabangsa dalam menghasilkan seni graffiti bermutu tinggi.

Graffiti Workshop Katun, Nippon Paint, Seni Grafiti,

Katun merupakan artis graffiti veteran yang dikenali dikalangan peminat graffiti. Nama Katun diinspirasikan melalui impresi artistik ‘graffiti edge techniques’. Melalui penglibatan lebih 10 tahun, Katun berjaya memartabat hasil karyanya bukan sahaja di Kuala Lumpur tetapi ke persada antarabangsa seperti Dubai, Korea, Tahiti, Australia, Indonesia dan Singapura.

Pendekatan positif Katun dalam memberi bimbingan terbaik kepada bakat-bakat graffiti merupakan usaha terbaik melahirkan lebih ramai ‘graffiti professionals’ tempatan. Melalui workshop yang diadakan, Katun akui setiap peserta mempunyai minat ‘genuine’ mendalam dalam mengasah skill dan bakat sedia ada.

Platform pembelajaran terancang seperti ini merupakan langkah terbaik melahirkan generasi seni graffiti professional, dan memartabatkan mutu seni graffiti tempatan setaraf antarabangsa. Secara tidak langsung, workshop ini membuka peluang bakat artis tempatan mengasah kemahiran dan kreativiti intelek melalui saluran yang terjamin.

Graffiti Workshop Katun, Nippon Paint, Seni Grafiti,

Inisiatif Mengasah Bakat Seni Grafiti Generasi Kreatif


Peserta workshop terdiri daripada 10 ‘graffiti enthusiast’ yang terpilih memenangi Nippon Paint’s Instagram Contest. Ia merupakan inisiatif terkini Nippon Paint dalam menarik minat individu berbakat besar melalui workshop seperti ini dalam membina komuniti kreatif yang mampu memberi inspirasi dan menghargai nilai kesenian dikalangan masyarakat Malaysia.

Justeru sekiranya anda atau ada dikalangan ahli keluarga dan rakan yang meminati seni graffiti dan mempunyai bakat yang boleh diasah. Anda boleh layari instragram @pyloxofficial untuk mengikuti perkembangan semasa dan peluang terkini seni grafiti tempatan juga antarabangsa.


12 comments:

 1. Grafiti suatu masa dulu sesuatu yang tidak dipandang..tetapi sekarang ianya boleh menjadi kerjaya yang mendatangkan pendapatan..alhamdulillah.

  ReplyDelete
 2. Aktiviti graffiti telah bermula di zaman primitif sebagai seni komunikasi untuk perburuan. Di zaman Mesir Kuno aktiviti ini dapat dilihat pada coretan dinding piramid. Di zaman Rom ia sebagai satu unsur untuk memperlihatkan perasaan samada sindiran, ketidak puas hati dan sebagainya. Seni ini memang menarik dan nippon paint lantas meraih peluang ini.

  ReplyDelete
 3. dulu org x pandang pun grafiti ni. ada yg menyangka grafiti ni tak lbh drpd vandalisme

  ReplyDelete
 4. tak sangka seni graffiti dah jadi bidang pro.

  ReplyDelete
 5. Boleh buat duit ya

  Dulu kalau lukis grafiti boleh kena tangkap

  Vandalism

  ReplyDelete
 6. Bagus pengkongsian ni.. Adanya program ni xde org suka conteng bangunan2 tepi jln hihihihi

  ReplyDelete
 7. Dulu benda ni vandalisme... Skrg jadi seni yg mahal

  ReplyDelete
 8. memang kreatif mereka nie.

  hasil pun cantik.

  ReplyDelete
 9. Hebat buat lakaran secara free hand sahaja. Perlukan imaginasi yang tinggi mengunakan spray tanpa lakaran.

  ReplyDelete
 10. Satu peluang untuk ketengahkan bakat..

  ReplyDelete

Powered by Blogger.